Opšti cilj projetka “Thread that conect as” Podržan je od strane RYCO-a, a koji realizuje Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara u saradnji sa partnerskim školama Raqi Qirinxnni korçë iz Albanije i Gorgije Petrov ( “СОУ” “Ѓорче Петров” ) iz Severne Makedonije, Predstavlja jačanje saradnje i kompetncije mladih pripadnika bošnjačke srpske albanske i makedonske etničke grupe  radi bolje socialne kohezije u zajednicama.

your 360 images

Srpska nošnja- Crvena kratka haljina

Model kreiran po inspiraciji srpske narodne nošnje čini tri zasebna komada odeće.

Osnovna haljina je realizovana od gusto tkane lanene tkanine u beloj boji. Haljina je dužine do kolena, od struka se bogato širi u punom glohu. Rukavi na haljini su uski sa zanimljivim završetkom u kroju na dnu rukava.

Glavni i najdominantniji komad ove odevne kombinacije je prsluk iste dužine kao haljina, otvoren napred. Takodje od struka krojen u punom glohu. Stilizovana haljina-prsluk, realizovana je od žar crvene kadife.

Pojas na struku povezuje ova dva odevna predmeta i čini jednu vrlo zanimljivu odevnu kombinaciju.Pojas je ukrašen stilizovanim motivima cveća u zlatnoj boji klobodana.

Na svim porubima ovog modela je ručno našivena zlatna traka .